Suvin tavoitteena on auttaa perheitä kokonaisvaltaisesti

Suvi viettää osan opiskeluviikostaan Isossa Kirjassa.

Suurperheen äiti ja siivousalan yrittäjä tähtää IK-opiston pastoraalityön tutkintoon yhdistämällä elämäänsä monimuoto-opintoja ja lähiopetusta Keuruun kampuksella.

Muutamia vuosia sitten Suvi Katisko huomasi, että hänen unelmansa on päästä tekemään seurakuntatyötä. Suurperheen äiti oli ollut suuren osan elämästään kotona lasten kanssa, eikä hänellä ollut muuta koulutusta. Aikaansaava nainen tarttui kuitenkin toimeen. Hän perusti siivousalan yrityksen ja aloitti IK-opiston CORE Monimuoto-opinnot.

Suvin tähtäimessä on alusta asti ollut IK-opiston pastoraalityön tutkinto. “Asuimme perheen kanssa Rovaniemellä, joten monimuoto-opinnot sopivat silloiseen arkeen parhaiten”, hän taustoittaa. Monimuoto-opiskelua on nyt jo pari vuotta takana. Sitten perhe muutti Tampereelle.

Viimeisimmän syyslukukauden alkaessa Suvi huomasi, ettei hänen itselleen laatimansa aikataulutavoite valmistumiseen täyty tarjolla olevilla monimuoto-opinnoilla. Koska välimatka Keuruulle oli uuden asuinpaikkakunnan ansiosta huomattavasti lyhyempi, hän soitti opiston opinto-ohjaajana toimivalle Eeva Vainiolle

Suvin henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan lisättiin monimuotokurssien lisäksi tarvittava määrä lähiopetusta. “IK-opistosta löytyy todella paljon joustoa”, Suvi kiittelee. “Pystyn opiskelemaan omien toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti”, vaihtelusta pitävä yrittäjä iloitsee.

Paljon enemmän kuin raamattuopisto

Nyt toimelias nainen viettää alkuviikot Keuruun kampuksella asuntovaunussaan. Viikon puolivälissä hän palaa Tampereelle muun perheen luo. Loppuviikko vierähtää töiden tai itsenäisen opiskelun parissa. Asiakastöiden parissa ahertaa myös viisi palkattua työntekijää.

Monimuoto-opintoihin kuuluu viikonloppuisin lähiopetusjaksoja Keuruulla. Niihin suunnataan koko perheen voimin, onhan perheellä IK Campingissa vuokrattuna vuosipaikka asuntovaunulle. “Toiset perheet käy mökillä, me käymme Isossa Kirjassa!” Suvi nauraa. 

“Tämä on todella vaivaton ratkaisu, ja täällä viihtyvät kaikki perheenjäsenet iästä riippumatta”, suurperheen äiti vakuuttaa. Perheen kolme teiniä majoittuivat vaunussa nuortentapahtuma YC:n aikana. Myös 4-vuotiaalle kuopukselle löytyy ikään sopivia ulkoiluaktiviteetteja. “Syömme, saunomme ja grillaamme yhdessä”, Suvi kertoo. 

Ison Kirjan ympäröivää luontoa Suvi hyödyntää välillä marjassa tai kalassa käyden. Alue toimii myös kohtaamispaikkana, kun siellä tapaa viikonloppukursseilla olevia tuttavia. “Tämä paikka on meille paljon enemmän kuin pelkkä raamattuopisto!”

Lasten hyvinvointia perheisiin panostamalla

Suvin tavoitteena on kokopäivätyö helluntaiseurakunnassa. Sen avulla hän haluaa päästä vaikuttamaan perheiden hyvinvointiin laajemmin, kuin pelkän lapsityön kautta. “Sydämelläni on perheiden kokonaisvaltainen ja hengellinen hyvinvointi”, Suvi kiteyttää. 

Suvi on tehnyt vapaaehtoisena lapsityötä seurakunnassa. “Minua alkoi kuitenkin turhauttaa se, että pääsin kohtaamaan pelkästään lapsia, enkä perheitä kokonaisuutena”, hän kuvailee. Perheenäiti näkee esimerkiksi aikuisten hyvinvoinnin ja jumalasuhteen tärkeässä roolissa lasten hyvinvoinnissa ja hengellisen kasvussa.

Tulevaisuudessa Suvi tahtookin päästä vaikuttamaan hengellisesti kokonaisiin perheisiin. Ne voivat olla laajempiakin, kuin perinteinen ydinperhe. “Äitien ja isien roolien tukemisen lisäksi haluan olla vahvistamassa isovanhemmuutta suhteessa lapsen kehitykseen”, hän unelmoi. 

Opiskelu hyödyttää jokaista uskovaa

IK-opisto on tehnyt Suviin hyvän vaikutuksen. Erityisesti opintojen joustavuus, ympäristön monipuolisuus ja henkilökunnan asenne ovat olleet positiivinen yllätys. “Vastaanotto Isossa Kirjassa on ollut todella lämmin”, Suvi kiittelee. “Opettajat eivät ole lainkaan opiskelijoiden yläpuolella, vaan ilmapiiri on hyvä ja kannustava”, hän kuvailee. 

Opiskelu ei ole tuntunut missään vaiheessa liian kuormittavalta. Koulutehtävätkin ovat pysyneet hyvin tasapainossa muun elämän kanssa. “Toki jos tähtäimessä ei ole tutkinto, täällähän voi opiskella myös vapaatavoitteisesti”, Suvi vinkkaa. “Esimerkiksi CORE Monimuodon kursseja voi suorittaa vaikka vain yhden kerrallaan.”

Kaikki eivät tietenkään tähtää hengelliseen työhön, kuten Suvi. “Opiskelu hyödyttää silti jokaista uskovaa, joka on kiinnostunut syvemmästä Raamatun tuntemisesta”, hän muistuttaa. Opinnoista voi saada paljon tukea myös seurakunnan vapaaehtoistyöhön.

Suvilla olisi suunnitelmien mukaan vielä pari vuotta opiskelua jäljellä. “Katsotaan, tuleeko minusta pastoria, vai minne elämä kuljettaa”, hän hymyilee. “Syvin unelmani kuitenkin on, että saisin olla tavalla tai toisella rohkaisemassa ja tukemassa ihmisiä elämään omannäköistä elämää Kristuksen seurassa.”