Lapset ovat herkkiä kaikelle kuulemalleen

Niina Männistö työskentelee lapsi- ja nuorisopastorina.

Lapsi- ja nuorisopastori Niina Männistö suosittelee helppoa NextGen -koulutusta kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Hän opettaa monimuotokoulutuksen ensimmäisessä etämoduulissa lasten ja nuorten oppimisesta.

“Me, jotka työskentelemme lasten tai nuorten kanssa seurakunnassa, saamme olla tekemisissä tärkeän, ainutlaatuisen ja herkän ikäryhmän kanssa”, Niina Männistö hymyilee. Hänellä onkin kokemusta työnsä kautta päiväkoti-ikäisistä lapsista aina teineihin asti. 

Alajärven helluntaiseurakunnan lapsi- ja nuorisopastori on toiminut nykyisessä työssään vuodesta 2015 lähtien. Sitä ennen hän on työskennellyt mm. koulupastorina ja varhaiskasvatuksen opettajana kristillisessä päiväkodissa.

Kokemusta aiheesta Niinalle on kertynyt myös koulutuksen kautta. Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyden lisäksi hänellä on Second bachelor of arts in bible and theology -tutkinto. Koulutusta on tarjonnut IK-opisto yhteistyössä Global University -yliopiston kanssa vuoteen 2019 asti.

Uusi monimuotokoulutus lasten ja nuorten parissa toimiville

IK-opiston tarjoamat monimuotokoulutukset ovat kasvattaneet kaiken aikaa suosiotaan. Pidemmissä, tutkintoon tähtäävissä kokonaisuuksissa, kuhunkin kurssiin kuuluu 1-2 lähijaksoa Keuruulla. Yhden opintopisteen arvoinen NextGen-koulutus on haluttu kuitenkin tehdä helpommaksi.

Lasten ja nuorten parissa palkattuna tai vapaaehtoisena toimiville suunnattu NextGen -koulutus sisältää neljä etämoduulia eri aiheista sekä yhden lähijakson. Lähiopetuksen voi valita IK-opiston tarjolla olevista lapsi- ja nuorisotyön koulutuksista (esim. turvakoulutus tai lapsityön ideapäivät).

Koulutus on suunnattu erityisesti lapsi- ja nuorisotyössä aloitteleville, mutta myös konkarit voivat täydentää sen kautta osaamistaan. Jos taas ei pysty sitoutumaan koko koulutukseen, etämoduuleista voi valita vaikka vain yhden itseään kiinnostavan aiheen.

Miten puhua synnistä tai armosta lapsen kanssa?

Niina opettaa lauantain 23.9. etämoduulissa, miten lapsi oppii ja mitä asioita olisi hyvä huomioida minkäkin ikäisen lapsen opetuksessa. “Seurakunnan lapsityössä on mukana kovin monen ikäisiä lapsia, joten on tärkeää tietää ainakin perusteet siitä, mitkä piirteet kuuluvat alle kouluikäisen lapsen oppimiseen - ja mitkä varhaisteinille”, Niina selittää.

Etämoduulissa pohditaan aamupäivän aikana yhdessä mm. sitä, milloin lapselle voi puhua abstrakteista käsitteistä kuten armo tai synti, tai miten alle kouluikäisen lapsen kanssa käsitellään esimerkiksi taivasta tai Jumalan rakkautta. 

“Tunnilla käydään läpi joitain oppimisteorioita, mutta sisältö tulee olemaan konkreettista ja keskustelevaa. Uskon, että jokainen lasten kanssa seurakunnassa työskentelevä tulee hyötymään oppitunnista”, Niina rohkaisee. Samassa etämoduulissa opettaa myös Antti Kakriainen kutsumuksen vahvistamisesta.

Herkkä ja ihana ihmisryhmä

“Lapset ovat aitoja, ihania ja innokkaita”, Niina kuvailee. “Lapset ovat myös herkkiä kaikelle kuulemalleen, eikä heidän aivonsa ole vielä samalla tavalla kehittyneet kuin aikuisen aivot”, hän jatkaa. 

“Siksi pidän äärettömän tärkeänä, että jokainen lasten tai nuorten kanssa työskentelevä pysähtyy pohtimaan sitä, kuinka juuri lapsille ja nuorille asioista tulisi puhua”, Niina korostaa. Hän vertaa, ettei nuortenillan opetusta voi rakentaa samalla tavalla kuin sunnuntaista jumalanpalveluksen saarnaa.

Niinan mukaan seurakunnassa nuorten kanssa työskentelevien ei tarvitse osata kasvatusteorioita ulkoa eikä pyhäkoulun opettajan tarvitse hankkia pitkää tutkintoa lasten opettamisesta. Hän uskoo kuitenkin, että jokaiselle lasten tai nuorten kanssa työskentelevälle olisi tärkeää saada joitakin perustietoja työnsä pohjaksi.

“Tähän uusi Next Gen -koulutus on loistava työkalu. Koulutus tulee olemaan helppoa ja innostavaa, mutta se tarjoaa varmasti uusia työkaluja oman työn ja oman ajattelun tueksi”, Niina lupaa.