Teemun unelma on olla Jumalan käytössä yrittäjän arjessa

Teemu Raassina

Teemun kuvasi Jonathan Carey

Yrittäjä yhdisti IK-opiston monimuoto-opinnot työkeikkojen rytmittämään elämäänsä. Samalla lähiopetusjaksot Keuruulla toivat toivottua hengähdystaukoa arkeen.

Yrittäjä, videokuvaaja Teemu Raassina oli kuvaamassa The Legacy Project 2021 -aktiotiimiä Lapissa. Siellä hän kohtasi lähetyssaarnaajaan, jota myös haastatteli videolle. Yhtenä kysymyksenä oli, mitä vinkkejä veteraani antaisi lähetystyöhön haluaville nuorille. “Kolmen vuoden teologiset opinnot on hyvä olla pohjalla”, haastateltava vastasi.

Vastaus jäi pyörimään nuoren miehen mieleen. Hän oli törmännyt raamatunopiskeluun muissakin keskusteluissaan. Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisopastori, jonka vetämään nuorisotyön johtoryhmään Teemukin kuului, oli vinkannut hänelle jo muutaman kerran aikaisemmin opiskelusta helluntailiikkeen omassa raamattukoulussa IK-opistolla.

Tähän saakka Teemu oli ajatellut, ettei teologia välttämättä ollut häntä varten. Ehkä jonkun heitto teologian opiskelusta varmimpana tapana menettää uskonsa kummitteli takaa-alalla. Myös valmistuminen yliopistosta muutamaa vuotta aikaisemmin oli saanut nuoren miehen päättämään, että pänttääminen saisi nyt hetkeksi riittää.

Epäilysten kautta opiskelijaksi

Niin vain kuitenkin kävi, että Teemu päätyi tutkimaan seurakuntansa opetuslapseuskoulun MessagePLUS -ohjelmaa, johon pystyi yhdistämään IK-opiston Core monimuoto-opintoja. “Tutustuessani monimuoto-opintoihin huomasin, että nehän sopivatkin tosi hyvin yrittäjän arkeen”, Teemu kertoo havainnostaan.

Tähän saakka hän oli pohtinut, miten tiedon ja Jumalan tuntemisen yhdistäminen käytännössä oikein tapahtuisi. “Olin epäileväinen, tarvitseeko tavallinen kristitty teologista opetusta, jos kuitenkin lukee ja tutkii Raamattua itsenäisesti”, Teemu myöntää.

Hän päätti kuitenkin hakeutua Core monimuoto-linjalle vapaatavoitteisena opiskelijana. Se tarkoitti käytännössä, että hän valitsisi opetusohjelman kurssitarjonnasta ainoastaan elämäntilanteeseensa mahtuvan määrän kursseja. “Olen ottanut vain yhden kurssin lukukaudessa, jotta pystyn panostamaan määrän sijasta laatuun.”

Jälkikäteen katsottuna Teemu näkee teologian opiskelun uudessa valossa: “Raamatunopiskelu luokin ihmiselle turvaa! Voi pitäytyä tietyssä linjassa ilman, että lähtee rönsyilemään joka suuntaan. Raamatun tutkiminen yksin ja yhdessä toisten kanssa tapahtuu omaksi rakentumiseksi.”

Kohti Jumalan unelmia

Teemun unelmissa ei ole ollut pastorin tai lähetyssaarnaajan työ. Hän yksinkertaisesti toivoo olevansa Jumalan käytössä siellä, missä meneekin. “Aloin tehdä videohommia ja sisällöntuotantoa ensin seurakunnassa. Sen jälkeen huomasin, mitä mahdollisuuksia ala tarjoaisi yrittäjänä”, Teemu kertaa.

“Tahdon olla Jumalan käsinä ja jalkoina siellä, missä minua tarvitaan”, Teemu kuvailee. “Näin mahdollisuuden palvella omilla taidoillani ja omalla paikallani.” Yritysyhteistöiden lisäksi hän onkin päässyt kokeilemaan inspiroivaa elokuva-alaa - Teemu toimi kuvaajana kristillisessä koko perheen elokuvassa JP ja murtovaras.

“Suurin toiveeni on, että omat unelmani olisivat linjassa Jumalan unelmien kanssa”, Teemu kuvailee. “Toivon Jumalan johdattavan eteeni asioita, joissa Hän tahtoo minun olevan osallinen.”

Yliopistosta valmistumisensa jälkeen ahkera mies aloitti videotuotantojen tekemisen kokopäiväisenä yrittäjänä. Töitä on riittänyt. “Mietin jossain vaiheessa opetuslapseuskouluun lähtemistä. Jouduin kuitenkin punnitsemaan, olisinko valmis laittamaan hyvin startanneen yritystoiminnan tässä vaiheessa jopa vuodeksi kokonaan tauolle”, Teemu muistelee. 

Siksi IK-opiston monimuoto-opinnot olivat lopulta se opiskelumuoto, johon mies päätyi. Hän pystyi testaamaan, miltä opiskelu tuntuu, ja sopiiko se hänelle. “Opintojeni motiivina on opetuslapsena kasvaminen ja rakentuminen, sekä Jumalan sanan tunteminen”, Teemu kertoo. 

Frisbeegolfia ja rauhoittumista Keuruun kampuksella

Käytännössä yhden kurssin opiskelu lukukaudessa tarkoittaa etäluentoa ryhmäkeskusteluineen arki-iltaisin keskimäärin joka toinen viikko. Sen lisäksi on kaksi lähiopetusviikonloppua Keuruulla. Mukaan mahtuu toki myös omatoimisia tehtäviä ja essee. Kurssikirjallisuutta saa kuluttaa niin paljon kuin ehtii.

Kuva: Mika Nevala (Sieravuori Open X)

“Tykkään etenkin lähiopetusjaksoista Keuruulla!”, Teemu hymyilee, “silloin pääsen irti arjesta Ison Kirjan rauhaan.” Noin 60 hehtaarin kokoinen alue on hyvin erilainen ilman Juhannuskonferenssia. “Pääsemme tutustumaan ja keskustelemaan livenä kurssikavereiden kesken rauhallisessa ympäristössä. Lisäksi opiskelupäivän jälkeen voi rentoutua yhdellä Suomen parhaimmista frisbeegolf-radoista, urheilullinen mies lisää.

Opetuksen laatu on myös tehnyt vaikutuksen tuoreeseen teologian opiskelijaan. “Matematiikan opiskelun jälkeen IK-opistossa opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja omaa uskonelämää tukevaa”, Teemu kiittelee. “Kurssit ovat inspiroivia, ja opettajilla on todella hyvää settiä - niin aiheesta kuin välillä aiheen vierestäkin”, hän veistelee.

Teemu pitää ohjattua opiskelua parempana vaihtoehtona, kuin aiheeseen ainoastaan itsenäisesti tutustumista. “Kun on osallisena hyvin suunnitellussa kokonaisuudessa, tekee mieli osallistua jokaiselle luennolle, vaikka arki olisikin välillä hiukan hektistä”, hän perustelee. 

Kurssien aiheet ovat myös antaneet Teemulle paljon pohdittavaa. “Esimerkiksi lähetyskäskyn raamatullisten perusteiden opiskelu sai miettimään isoja linjoja Jumalan kutsusta ja omasta paikasta elämässään.”

Kokeilemalla ei menetä mitään

Kysyttäessä, kenelle suosittelisi Core monimuoto -opintoja, Teemu miettii hetken. “Vaikea kuvitella ketään, kenelle EN tätä suosittelisi”, hän nauraa. Sitten hän muistaa oman kiireisen elämäntilanteensa. “Oikeastaan haluaisin sanoa, että jos sinulla on mahdollisuus mennä kokonaan paikan päälle opiskelemaan, tee se ihmeessä!”, hän kannustaa.

Raamattua opiskelevien määrän väheneminen 90-luvun huippuvuosista harmittaa tuoretta IK-opiston opiskelijaa. “Lähiopetusjaksoilla olen havahtunut siihen, ettei Ison Kirjan olemassaolo ole itsestäänselvyys. Itselleni tämä paikka on kuitenkin ollut todellinen löydös”, hän hehkuttaa, “olisinpa tajunnut tämän jo aiemmin!”

Teemun mielestä jokainen voi hyötyä Raamatun opiskelusta. “Ja kokeilemalla ei ainakaan menetä mitään”, hän lisää. Core monimuoto -opinnot sopivat hänen mielestään etenkin ihmiselle, joka haluaa päästä järjestelmällisemmin kiinni teologisiin kysymyksiin, mutta myös heille, jotka vain yksinkertaisesti haluavat syventyä Jumalan sanaan. “Luotan teologian opettajiin, jotka ovat myös itse elävässä uskossa.”

Ainakin Teemun ennakkoluulot teologian opiskelusta tulivat ammutuiksi alas IK-opistolla. “Ei lisäopin saamisesta haittaa ole, päinvastoin”, mies vakuuttaa. “Kaikki asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia - ja se voi olla hyväkin. Olen oppinut kyseenalaistamaan asioita terveellä tavalla.”