Sielunhoitoterapeutti Annukka elää kutsumustaan todeksi

Annukka työskentelee sielunhoitoterapeuttina kotoaan käsin. Kuva: Maria Suonpää

IK-opiston terapeuttisen sielunhoidon koulutuksen TESIKOn käynyt Annukka Suonpää työskentelee vihdoin sielunhoitoterapeuttina auttaakseen toisia ihmisiä - kuten hän jo parikymmentä vuotta sitten haaveili.

“Kuule Annukka, minusta tuntuu, että sinulla olisi luontaisia kykyjä terapeutiksi”, opettaja sanoi psykiatriseksi sairaanhoitajaksi valmistuvalle opiskelijalleen. “Wau! Jos hän näkee minut noin, haluan ehdottomasti tehdä joku päivä terapiatyötä - mutta kristilliseltä pohjalta”, opiskelija ajatteli.

Tuo nuorena kuultu lause jäi Annukka Suonpään mieleen vuosikausiksi. Haave ihmisten auttamisesta sielunhoitotyön kautta ei hävinnyt mihinkään, vaikka sen täydessä toteutumisessa vierähtikin muutama vuosikymmen.

Sielunhoito elämän punaisena lankana

“Olin hiukan päälle parikymppinen, kun minut siunattiin lapsuuteni kotiseurakunnassa rukousavustajaksi”, Annukka taustoittaa, “siitä lähtien sielunhoitotyö on ollut kuin elämäni punainen lanka: tavalla tai toisella mukana tekemisissäni.”

Psykiatriseksi sairaanhoitajaksi valmistunut nuori nainen siirtyi työelämään, mutta ei loppujen lopuksi jäänyt alalle pidemmäksi aikaa. Ehkä sairaanhoitajakoulun opettajan lause oli osa Jumalan johdatusta.

“Suurimman osan elämästäni olen toiminut seurakuntatyöntekijänä pastorimieheni kanssa - vapaaehtoispohjalta”, Annukka kertoo. Hänellä on seurakuntatyöntekijän valtakirja ja takana eri seurakunnissa palvelemista jo 24 vuotta. “Sielunhoitotyö on kaiken aikaa ollut kutsumukseni.”

IK-opisto oli turvallinen ja ammattimainen valinta

“Huomasin kyllä, kun Suomessa alettiin tarjota terapeuttisen sielunhoidon koulutuksia”, Annukka muistelee. “Ajankohta hakemiselle ei vain ollut vielä oikea.”

Kolmen lapsen kasvettua ja aikuistuttua Annukan elämässä tuli viimein aikaa konkreettiselle askelmalle unelman toteuttamiseksi. Hän haki IK-opiston terapeuttisen sielunhoidon koulutukseen TESIKOon ja aloitti opinnot nelisen vuotta sitten.

“IK-opisto valikoitui joukosta helposti”, hän kertaa. “Iso Kirja oli nuorena käydyn peruskurssin ansiosta tuttu paikka, ja totta kai tuntui luonnolliselta lähteä opiskelemaan helluntailiikkeen omaan raamattukouluun.”

Lopullisessa opinahjon valinnassa painoivat kuitenkin myös ammatilliset syyt. “Halusin ehdottomasti, että koulutukseni tultaisi hyväksymään ACC:n (Association of Christian Counsellors) akkreditoimana”, Annukka selittää. Kaikissa opistoissa sitä mahdollisuutta ei ollut.

TESIKO yllätti toisten ihmisten auttajan

Terapeuttisen sielunhoidon koulutuksen aloittaessaan Annukalla oli jo vahva pohja toisten auttamisesta. Psykiatrisena sairaanhoitajana, seurakuntatyöntekijänä ja sydämeltään sielunhoitajana Annukan motiivina opintoihin hakeutumisessa oli avun tarjoaminen toisille.

“Tiesin, että opintoihin sisältyy omaakin sielunhoitoterapiaa, mutta yllätyin silti, kun kohtasin itsessäni käsittelemättömiä kipuja”, Annukka pohtii. “Olin puhtaasti ajatellut auttavani muita, mutta sainkin TESIKOsta itse aivan valtavasti”, hän kertaa kiitollisena.

“Sitä voisi kuvailla matkaksi itseensä”, Annukka tiivistää.

Rohkeus yrittäjyyteen löytyi opintojen aikana

Nykyään Annukka toimii sielunhoitoterapeuttina kokopäiväisenä yrittäjänä Sielunhoitoterapia Parempi Olo -toiminimellä. Hän ei kuitenkaan ollut aikaisemmin uskaltanut ajatella, että siitä voisi tulla totta.

“Ajatus yrittäjyydestä tuntui vaikealta osuudelta unelmassani”, Annukka muistelee. “Mutta halusin kuitenkin olla avoin sillekin mahdollisuudelle, että tulisin joku päivä työllistämään itseni tällä työllä.”

TESIKOn aikana Annukka saikin uskallusta hypätä sielunhoitoterapeutin saappaisiin. “Parasta koko prosessissa oli päästä kasvamaan ihmisenä”, Annukka iloitsee. “Huomasin, että sain vapautta tehdä asioita, joita en olisi ennen uskaltanut!”

Opiskelu vaati sitoutumista, mutta antoi paljon

Terapeuttisen sielunhoidon koulutukseen kuului yksi lähiopiskeluviikonloppu kuukaudessa. Sen väliin jäi omatoimista lukemista ja kotitehtävien tekoa. Yhtään tenttiä, koetta tai numeroarviointia kahden vuoden monimuotokoulutuksen aikana ei nähty.

“Oli iloinen yllätys, että opiskelu itsessään oli niin mukavaa”, Annukka hymyilee. Hän oli etukäteen hieman jännittänyt, kuinka koulunpenkille palaaminen parinkymmenen vuoden tauon jälkeen sujuisi. “Opintojen etenemistahti oli mielestäni sopiva, ja tehtävien tekemiseen jäi hyvin aikaa työnkin ohessa”, Annukka selittää.

Teorian rinnalla kulki kaiken aikaa oma sielunhoitoterapia sekä asiakastyöt. Kesät opiskelusta oli lomaa. “Vaatii se kuitenkin todellista sitoutumista”, Annukka huomauttaa, “mutta itse kyllä odotin opiskeluviikonloppuja todella paljon - meillä oli niin mahtava porukka!”

“Koimme yhdessä ryhmänä paljon, ja meitä kuunneltiin herkällä korvalla myös IK-opiston päässä”, Annukka muistelee. “Jaoimme elämää toistemme kanssa ja pidämme yhteyttä edelleen.”

Tasapainoista opetusta psykologisesti ja hengellisesti

Annukka oli hieman miettinyt etukäteen, kuinka hengelliset asiat otetaan huomioon TESIKOssa. Lopputulos oli kuitenkin täydellisessä tasapainossa.

“Pidän henkilökohtaisesti esimerkiksi rukousta todella tärkeässä roolissa, mutta ammatti-ihmisenä olin myös erittäin kiinnostunut teoriasta”, Annukka selventää. “Molemmat sektorit olivatkin todella hyvin tasapainossa.”

Myös koulutuksen laatu saa kiitosta asiantuntijalta. “Opettajat olivat asiansa osaavia ja heillä oli paljon annettavaa”, Annukka kiittelee.

Koulutusta luotsaavan Eeva Vainion lisäksi kursseilla oli vierailevia spesialisteja ja IK-opiston omia opettajia. Annukka oli vaikuttunut luennoista: “Oli kiehtovaa kuulla, kuinka Raamatulla pystyy perustelemaan psykologisia asioita.”

Kuka tahansa voi hyötyä TESIKOsta

Vaikka Annukalla itsellään on vankka ammatillinen osaaminen taustalla, se ei ole edellytys TESIKOn käymiselle. “Suosittelisin koulutusta jokaiselle uskovalle, joka pystyy sitoutumaan opiskeluun kahdeksi vuodeksi ja jolla on valmiuksia prosessoida itseään ja omaa elämäänsä”, Annukka rohkaisee.

Terapeuttisen sielunhoidon koulutus voi hyödyttää seurakunnan työntekijää, vanhimmiston jäsentä ja sielunhoitajaa, mutta myös ketä tahansa rinnallakulkijaa. “Sosiaali- ja terveysalan työntekijä puolestaan saa koulutuksesta runsaasti työkaluja omaan työhönsä”, Annukka vinkkaa.

Hänelle itselleen TESIKO mahdollisti kutsumustyön tekemisen ja toisten auttamisen täysipäiväisesti. “Se, että saan olla tässä elämäntilanteessa juuri nyt, on olosuhteiden, unelman ja Jumalan yhteisvaikutusta”, Annukka summaa kiitollisena.