Lähetystyöstä unelmointi yhdistää Lintumäen pariskuntaa

Marianne ja Olavi Lintumäki ovat reissanneet yhdessä myös Norjassa.

Opettaja Marianne Lintumäki (os. Kurki) kävi Nepalissa ensimmäistä kertaa IK-opiston Team Action -koulutuksen aktion kautta. Myöhemmin nuori nainen kouluttautui opettajaksi, mutta sydämeen oli syttynyt kipinä Etelä-Aasiaa kohtaan - eikä se sammunut. Kolme vuotta opettajana työskenneltyään Marianne lähti YWAM-opetuslapseuskoulun lähetysharjoitteluun, uudelleen Nepaliin. Hän ei ollut varma, palaisiko enää opettajan töihin.

Nepalissa toisen kerran lähetystyössä ollessaan Mariannen tehtävät liittyivät paikalliseen koulumaailmaan. Silloin hän huomasi, että hänen hankkimalleen opettajan osaamiselle olikin tarvetta. Suomeen palattua unelma alkoi selkeytyä. “Toivon voivani yhdistää opettajan ammattiosaamisen ja rakkauteni Aasiaa kohtaan auttamalla siellä köyhien maiden opettajia”, Marianne tiivistää.

Nykyään Marianne työskentelee Espoon Kristillisen koulun opettajana. “Koulu on hyvin kansainvälinen - kaikki lapset eivät tule kristityistä kodeista”, hän kertoo. “On hienoa, että saan pitää työssäni esillä kristillisiä arvoja: siinä lähetyskenttä onkin yllättävän lähellä”, Marianne kertoo positiivisesti.

Lintumäen pariskunnan häitä vietettiin samana syksynä, kun he opiskelivat Tellus-lähetyskoulutuksessa.

Merkityksellinen tuttavapariskunta

Marianne tunsi lähettiveteraanit Lauri ja Anne Sorilan jo lapsuudestaan. Myös Mariannen silloinen seurustelukumppani - nykyinen puoliso - Olavi Lintumäki tiesi heidät seurakunnan kautta. Lähetystyötä vuosikymmenet tehnyt pariskunta suositteli Mariannelle ja tämän kumppanille Tellus-lähetyskoulutuksen käymistä, kun aihe kerran kiinnosti heitä. “Meillä molemmilla oli aikaisempaa kokemusta Etelä-Aasiasta, jota pidimme hyvin kiinnostavana alueena”, Marianne kertaa. Niinpä he päättivät hakea yhdessä Isoon Kirjaan.

IK-opiston ja Fida Internationalin yhteistyössä järjestämä Tellus-lähetyskoulutus uudistui täysin viime vuonna. Nykyään koulutus kestää vain syyslukukauden, ja se järjestetään monimuotokoulutuksena. Lähiopetus tapahtuu muutamina viikonloppuina Isossa Kirjassa Keuruulla. “Kun olemme molemmat päivätyössä pääkaupunkiseudulla, tämä oli ainoa mahdollisuus osallistua lähetyskoulutukseen tässä vaiheessa elämää”, Marianne kertoo. Mahtuipa opiskelusyksyn kiireisiin myös pariskunnan omat häät!

Lähijaksot antoivat paljon, vaikka ajomatkaa Keuruulle tulikin. “Paikan päällä oli aina helppo keskittyä itse asiaan”, Marianne muistelee. Opettajina toimi mm. entisiä lähettejä, joilla oli paljon käytännön kokemusta - myös Mariannen tuttavat Lauri ja Anne. “Opetus oli rohkaisevaa ja elämänmakuista”, Marianne kiittelee.

Lähiviikonloppujen lisäksi opiskelu käsitti etätapaamisia maanantai-iltaisin, tehtävien tekoa sekä yhteydenpitoa oman mentori-lähetin kanssa. Mariannen ja Olavin mentoreiksi sattuikin Sorilan pariskunta. “He ovat olleet tässä taustalla rohkaisemassa monin tavoin”, Marianne kehuu: “Olemme soitelleet ja tavanneet joustavasti omien menojemme mukaan, ja heiltä on voinut kysyä kaikenlaista lähetystyöstä.”

Marianne yhteiskuvassa koulun johtaja Rebecan kanssa Intiassa.

Yllättävä hiihtoloma Intiassa

Mariannen ja Olavin opiskeluryhmään kuului paljon eri ikäisiä ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Yhteishenki oli erittäin hyvä. “Vaihdamme kuulumisia yhteisen keskusteluryhmän kautta edelleen - on ollut mielenkiintoista seurata, mihin kenenkin elämä kuljettaa”, Marianne kertoo. Myös hänen elämänsä on tarjonnut yllätyksiä Telluksen jälkeen.

Lähetystyöhön lähteminen on kaiken aikaa ollut parin unelma “jossain vaiheessa”. Vielä varsinaista kohdetta ei ole näkyvissä, mutta Marianne kohtasi yllättävän mahdollisuuden työnsä kautta pian lähteyskoulutuksen päätyttyä. “Päädyin erään yhteiskristillisen projektin myötä Intiaan viime talvena”, hän kertoo innostuneena.

Hiihtolomansa Intiassa viettänyt Marianne pääsi itse toimimaan mentorina muutamalle paikalliselle opettajalle, kun suomalaiset kävivät pitämässä pikakurssin pedagogiikasta uudessa paikallisessa kristillisessä koulussa. “Sain olla välittämässä parempia eväitä eteenpäin”, hän iloitsee.

Monimuotokoulutuksen mahdollisuudet

Marianne pitää Tellus-lähetyskoulutuksen uutta opiskelutyyliä hyvänä asiana. Monimuotokoulutus mahdollisti hänen ja puolisonsa osallistumisen koulutukseen töiden lomassa. “Etäopiskelu vaati paneutumista, mutta puolison kanssa pystyimme pohtimaan esimerkiksi eksegetiikan tehtäviä yhdessä kotona”, Marianne hymyilee.

Koulutus sopii Mariannen mukaan erityisen hyvin ihmisille, joilla on jo alla jonkinlaista kokemusta esimerkiksi aktioon osallistumisesta. “Mutta etenkin tämä on huippu mahdollisuus niille, jotka vasta haluavat tunnustella, olisiko lähetystyö heidän juttunsa”, Marianne vinkkaa.

Jos vain lähetystyö vähänkään kiinnostaa, Mariannen mukaan kannattaa hakea rohkeasti mukaan Tellukselle. “Tähän ei tarvita valmista näkyä - mutta jos sellainen on, täällä saa hyviä työkaluja siihen, miten lähetystyöhön voi valmistautua pitkällä tähtäimellä”, hän päättää.